I job med handicap-ordning forlænges: “Det hjælper mig”

Det gør det sværere at få et job, når man har et handicap. I Aarhus Kommune findes ordningen ‘I job med handicap’, som skal hjælpe handicappede ud på arbejdsmarkedet. Ordningen er lige blevet forlænget til 2024.

Af Cecilie Kruse

27-årige Signe Vestergaard Borup blev i juni 2020 uddannet i idehistorie og nordisk sprog. Nu er hun på dagpenge og jobsøgende som mange andre. Forskellen er bare, at Signe har et medfødt handicap; Cerebral parese (CP). Handicappet giver hende balance udfordringer, et andet gangmønster og gør hende mere træt.

‘I job med handicap’ har siden 2019 været et forsøgsprojekt i Aarhus Kommune. Kommunen har nu besluttet at forlænge ordningen med fire år, så den løber indtil 2024. En ordning som Signe lige nu gør brug af. Ordningen skal hjælpe hende med rådgivning, ansøgeskrivning og klæde hende på til jobsamtaler. Udover det har Signe en fast sagsbehandler tilknyttet.

“jeg oplever, at det er trygt, og jeg bliver taget i hånden,” fortæller Signe om ‘I job med handicap’-ordningen.

Virksomhedskonsulent ved Aarhus Jobcenter Line Davidsen Ibsen udtaler, at flere har fået et arbejde eller er begyndt i virksomhedspraktik gennem ordningen.
På Jobcenteret oplever de, at det er en god ordning, som er med til at hjælpe borgere med handicap.

Fakta om Fortrinsretten:
En borger med et handicap har ulighed for at søge med fortrinsretten indenfor det offentlige arbejdsmarked. Fortrinsretten skal sikre, at personer med handicap kommer til jobsamtale. Man har mulighed for at gøre brug af fortrinsretten, hvis man har et handicap, opfylder uddannelseskravene og har søgt en opslået stilling i det offentlige.

Fortrinsretten benyttes

Når man er handicappet kan man benytte sig af fortrinsretten inden for det offentlige arbejdsmarked. En ret, der giver den handicappede mulighed for at komme foran i køen til jobsamtaler. Signe har gjort brug af fortrinsretten og har på to måneder været til syv jobsamtaler.

“Fortrinsretten virker måske lidt for godt. Jeg tænker over om, de kigger på mine faglige kompetencer, eller om det er fordi arbejdsgiverne føler, at de skal kalde mig til samtale pga. fortrinsretten? Er det bare et spørgsmål om proforma?,” siger Signe.

Fremover vil Signe bruge fortrinsretten med mere omhu, fordi hun ønsker at blive anset for sine kompetencer og ikke for det handicap, som hun skal have resten af livet.

I følge Aarhus Kommunes handicappolitik for årene 2019-2023 fremgår det, at fysisk og psykisk handicap ikke må være en hindring for at få en uddannelse og et arbejde. Signe Vestergaard Borup og Line Davidsen Ibsen er begge godt tilfredse med, at ordningen fortsætter indtil 2024.

Feature billedet: Denis Charlet/APF/Rituzau Scanpix