Fremtidens bil: Aarhus skal have flere brintbiler

Aarhus byråd tager endnu et skridt på vejen mod et klimaneutralt Aarhus i 2030. Et nyt udviklingsprojekt skal de næste tre år sikre flere brintbiler blandt erhvervskørende. Et projekt der vækker glæde i brintbranchen.

Af Tobias Bruun Rasmussen

Sandsynligheden for at møde en brintbil på vejene i Aarhus bliver nu endnu større. Det bliver slået fast på byrådsmødet onsdag aften. Her bliver der sat 5 mio. kroner af til et projekt, der skal sørge for, at der kommer flere brintbiler på vejene. Det primære fokus for projektet er på erhvervskørsel.

Brinten produceres udelukkende på grøn strøm, og derfor kan den ligesom elbilen være et vigtig transportmiddel i fremtiden. Det forklarer afdelingsleder i Mobilitet i Teknik og Miljø i Aarhus Kommune og ansvarlig for projektet Martin Pape. Han påpeger, at brintbilen har et berettiget potentiale indenfor erhvervskørsel, fordi elbilen slet ikke har fået fat her.

”Der er et stort markedspotentiale for brintbiler hos erhvervslivet, hvor der bliver kørt mange kilometer dagligt. Her har elbilen sine begrænsninger. Derfor bliver vi nødt til at gøre noget på det område, hvis vi skal nå vores ambitiøse klimamålsætning, ” siger Martin Pape.

Forslaget vækker glæde hos branchen

At Aarhus Kommune nu vælger brintbilen som næste skridt for deres klimaplan, skaber begejstring hos brintbranchen. Direktør for Brintbranchen Tejs Laustsen Jensen ser meget positivt på det nye tiltag. Han ser gode muligheder for, at Aarhus kan få mange flere erhvervskøretøjer på brint ud på vejene og påpeger det, at kommunen går ind og dækker nogle af merudgifterne, som et afgørende element i det nye projekt.

”Hvis brintbilerne for alvor skal slå igennem, så er der behov for en større opgradering af infrastrukturen ift. flere brinttankstationer. Det vil være en længere proces, der tager tid og kræver tilvænning. Derfor er kommunens støtte meget vigtig, og det er meget positivt, at Aarhus Kommune påtager sig den store opgave, ” siger Tejs Laustsen Jensen.

Han understreger dog, at der fortsat er brug for nogle større initiativer på nationalt plan, hvis brintbilen for alvor skal erstatte benzin- og dieselbilerne.

Der er brug for flere brinttankstationer som denne i Braband, hvis brintbilerne for alvor skal have succes i Danmark. Foto: Tobias Bruun Rasmussen

Store ambitioner hos Aarhus Kommune

Klimaambitionerne er tårnhøje hos Aarhus Kommune. I forslaget til byrådet bemærker man, at Paris er i Europas førersæde, når det kommer til brint med deres cirka 600 biler. Et tal man i Aarhus Kommune håber at kunne matche i den nærmeste fremtid.

”600 biler i Paris er jo ikke voldsomt meget. Her kan Aarhus altså relativt nemt stikke hovedet frem og vise, at det her er vi gode til, og det vil vi gerne støtte. Vi tror på, at vi her har muligheden for at sætte Aarhus på landkortet, og det er en mulighed, som vi ikke vil lade gå, ” siger Martin Pape.

Forslaget forventes vedtaget i Aarhus byråd onsdag aften, og det er en del af den store klimamålsætning for et klimaneutralt Aarhus i 2030.