Over 1000 nye vikinger i vinterbadeklub: Gamle medlemmer frygter corona

Vinterbadeklubben Jomsborg har i år optaget 1350 nye medlemmer. Sidste år var tallet 36. De mange nye vinterbadere har fået plads, fordi ekstraordinært mange eksisterende medlemmer har valgt ikke at forny medlemskab. Det skyldes blandt andet frygten for corona.

Af Tobias Bundolo

Vikingeklubben Jomsborg ligger ved Den Permanente, få minutters cykeltur nord for Aarhus C. Her bader klubbens 9.500 medlemmer i iskoldt vand, hurtigt efterfulgt af en varm sauna med panoramaudsigt over Aarhus Ø og Risskoven.

Hvert år sidder tusindevis klar til at melde sig ind den 1. september, for allerede eksisterende medlemmer har nemlig fortrinsret til hver sæson. Sidste år var der kun 36 ledige medlemskaber. I år er det helt anderledes: 1350 nye medlemmer. Hvor kommer alle de ledige pladser fra?

”Det kan have noget at gøre med corona,” siger Jonna Frisdahl, formand for kommunikationsudvalget og sikkerhedsudvalget i Vikingeklubben Jomsborg. Sikkerhedsudvalget beskæftiger sig blandt andet med corona-sikkerheden i vinterbadeklubben.

”Jeg har været med til at introducere nogle af de nye medlemmer, og en af dem, jeg viste rundt, sagde, at hun ikke havde lyst til at være med alligevel. Jeg spurgte hende hvorfor. Så sagde hun, at det var på grund af corona,” siger Jonna Frisdahl.

Corona steger ihjel i varmere saunaer

Vikingeklubben Jomsborg følger ellers corona-retningslinjerne. Klubbens bestyrelse har også været i kontakt med kommunens Sport og Fritid-afdeling for at sikre sig, at virussen håndteres korrekt i de varme saunaer.

Antallet af pladser i saunaerne er reduceret for at sikre 1 meters afstand, og der er indført en tidsbegrænsning på 15 minutters saunatid. Som et ekstra tiltag er saunaernes temperatur skruet op til 90 grader. Et tiltag, der ifølge Jonna Frisdahl forhindrer virussen i at overleve i saunaerne.  

Lars Østergaard, professor i infektionssygdomme ved Aarhus Universitetshospital, bekræfter vinterbadeklubbens tiltag i en SMS: ”Ved saunatemperaturer dør virusset,” skriver han.

Masser af trygge medlemmer

Per Spleth er medlem af Vikingeklubben Jomsborg på femte år. Han er ikke bange for corona, så længe medlemmerne overholder retningslinjerne.

Per Spleth foran Vikingeklubben Jomsborgs hovedindgang. Foto: Tobias Bundolo

”Jeg er ikke selv nervøs ved at være der. Jeg holder afstand, og jeg synes, folk er flinke til at gøre det samme. Jeg er tryg,” siger Per Spleth, ”og der er sat mærkater i saunaen, så man ved, hvor man skal sidde – med sikker afstand.”

Per Spleth har ikke bekendt med nogen af dem, der har valgt ikke at forny deres medlemskab op til sæsonen.

Giver plads til nye medlemmer

Med årets store udskiftning åbner vinterbadeklubben for 1350 nye medlemmer, der er glade for deres medlemskab.

”Jeg føler mig ekstremt heldig. Det føles, som om jeg har fået lov til at være med i en ekstremt eksklusiv klub,” siger 29-årige Amina Jenayah, nyt medlem i Vikingeklubben Jomsborg i år. Og hun er ikke specielt bekymret for coronavirus, når hun er ude for at bade.

”Når jeg er derude, så er jeg bevidst om forholdsreglerne. Men man er mest udenfor, og man rører ikke så mange ting,” siger Amina Jenayah.