Cleanup & Chill: Fjern affald og få venner

FOTO: Anders Ulltveit-Moe

Udvekslingsstuderende oplever, at det kan være svært at komme til Aarhus Kommune som ung. Ensomhed og afsavn til hjemlandet kan hurtigt opstå. Et nyt fællesskab giver studerende muligheder for at skabe venskaber i Aarhus.

Af Anders Ulltveit-Moe

I dag mødes mennesker fra hele verden på Rådhuspladsen i Aarhus. Målet er at samle affald i indre by, men der er en bagkant: der skal hygges efter.

I starten af september startede finske Noora Eklund Facebook-gruppen ”Solutions – The Movie Night and Social Gathering”. Gruppen arrangerer filmaftener, hvor der vises dokumentarer om samfundsproblemer og løsninger, men er samtidig et sted, hvor unge kan mødes og hygge sig. Imens dokumentarerne var det oprindelige mål, har den sociale del vist sig at have en stor betydning:

”Det er sjovt, fordi nogle gange føler jeg, at den sociale del er endnu vigtigere. Jeg kender så mange mennesker, som er ensomme i Aarhus, og nogle som virkelig savner socialt samvær,” siger Noora Eklund.

Hun ønsker altid, at folk bliver efter begivenhederne, så de kan mingle og møde nye mennesker. Dagens begivenhed bærer derfor navnet ”Aarhus Clean-Up and Chill”.

Noora Eklund flyttede fra Schweiz til Aarhus i august 2019. Hun er født, og opvokset i det sydlige Finland. Foto: Anders Ulltveit-Moe

Samme tendens på andre uddannnelsesteder

Da Noora Eklund kom til Aarhus for at studere på VIA University College, følte hun, at det var svært at komme i kontakt med danskerne.

Som ansvarlig for udvekslingsstuderende på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole kan International Coordinator Anna Kathrine Nejrup godt nikke genkendende til de udfordringer Noora Eklund og andre udvekslingsstuderende oplever, når de kommer til Aarhus:

”I starten handler det om at falde til og vænne sig til kulturen. For mange af de internationale studerende er det første gang, de flytter hjemmefra. Det kan være udfordrende med kulturforskelle, men også med hjemve og ensomhed,” siger Anna Kathrine Nejrup.

Enkelte gange har Anna Kathrine Nejrup oplevet, at studerende er taget hjem, fordi de har følt sig ensomme i Aarhus.

”Vi har haft nogle, som har savnet deres venner og familie, og som ikke kunne finde sig til rette her,” siger Anna Kathrine Nejrup.

Nye venskaber i et nyt land

Det er her Facebook-gruppen kommer til sin ret. Den forbinder mennesker som ikke naturligt har en omgangskreds i Aarhus. Inspirationen kom, fordi Noora Eklund synes, at hun oplever mange unge, der døjer med ensomhed:

“Jeg tror, det er specifikt, når du flytter til et fremmed land, at du føler dig ensom. Du har ikke din familie her, og alle dine bedste venner er i udlandet, så du savner lidt fælleskab,” siger Noora Eklund.

Derfor er målet med dagens begivenhed først og fremmest at samle affald, men også at skabe nye venskaber. Hun tror på, at når mennesker mødes om en større sag end dem selv, styrkes fællesskabet. Noora Eklund er dog klar over, at det er fællesskabet, der er det vigtigste:

”Jeg synes, det er vigtigt, at vi samler affald, men jeg ved, at mange mennesker kommer for ‘chill’-delen”.

11 personer var samlet til dagens begivenhed, men flere havde meldt deres ankomst senere på dagen. 26 årige Maria Glarou (billedet helt til højre), fra Grækenland har været boet i Danmark i otte måneder. Hun bruger Facebook-gruppen til at møde nye mennesker.