Ny Corona-restriktion frustrerer sundhedspersonalet på aarhusianske plejehjem

FOTO: Scanpix

Fremadrettet må social- og sundhedsassistentstuderende, der er i praktik, ikke tage ekstra arbejdsvagter. Både studerende og forstandere på flere plejehjem kalder et nyt kommunalt tiltag for ulogisk.

Af Frida Nim

Aisha Nour studerer til SOSU-assistent og har, ved siden af sin praktikplads i på Plejehjemmet Madsbjerg i Højbjerg, indtil sidste uge taget ekstra vagter samme sted, når plejehjemmet har haft brug for hendes hjælp. Men de arbejdsvagter, hun skulle have haft i weekenden, blev fra den ene dag til den anden aflyst. Det skyldes det nye tiltag fra Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune, der har til formål at mindske smittespredningen af COVID-19 blandt ældre på plejehjemmene.

Går ud over omsorgsarbejdet

Udover at Aisha mister indtægt, så mener hun også, at det går ud over de ældre på plejehjemmene, at hun ikke kan tage ekstra vagter:

”Det er jo mennesker, jeg kender og som kender mig. Det betyder meget for omsorgsarbejdet og tilliden, at de ældre ikke skal se nye ansigter hele tiden. For når jeg stopper, skal der jo bare ansættes flere tilfældige afløsere.”

Desuden undrer hun sig over logikken i tiltaget:

”Jeg forstår ikke det logiske i, at man kun fratager os praktikanter arbejdsvagter. Hvis det skulle give mening, burde de jo også forbyde nye vikarer.”

Forstandere oplever øget pres

Det er ikke kun de studerende i praktik, der ser det nye tiltag som problematisk. Forstander på Plejehjemmet Madsbjerg Sonja Anesen er bekymret. Hun fortæller, at det har været meget svært at finde afløsere til at udfylde hullerne, efter at mange praktikstuderende ikke længere kan tage ekstra vagter.

”Det har været en udfordring at udfylde vores vagtplan. Og dem vi så kan finde, har ofte ikke en relevant uddannelse bag sig,” siger hun.

Hun siger dog også, at tanken er god nok:

“Jeg er selvfølgelig glad for, at man forsøger at tænke på de ældre, men jeg synes ikke, at logikken er med.”

Heller ikke på Plejehjemmet Husumvej i Aarhus C er man glad for det nye tiltag. Her har forstander Pama Subakaran valgt at ansætte fast personale som erstatning for de studerende, der nu må stoppe. Men her opstår andre problemer:

”Det er helt klart den dyre løsning at ansætte fast personale.”

En midlertidig løsning

Pernille Bonne Nejsig, chefkonsulent for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune, siger, at Kriseberedskabet ad flere omgange har lavet lignende beslutninger siden marts måned.

“Beslutninger som denne bliver vedtaget alt efter, hvordan smittetrykket udvikler sig. Det her er kun en midlertidig løsning,” siger hun.

Hvorvidt smittespredningen blandt de ældre er reduceret, kan Pernille Bonne Nejsig ikke udtale sig om:

“Det er stadig så nyt, at vi ikke har fået tilbagemeldinger, der kan vise noget om smitten endnu,” siger hun.

I forvejen et udsat område

Ifølge Sonja Anesen er det nye tiltag med til at dræne et allerede udsat social- og sundhedsområde:

“Også før Corona var vi nødt til at ansætte ufaglært arbejdskraft for at få tingene til at hænge sammen. Vi står nu med SOSU-assistentstuderende, der ikke kan få lov at bruge deres faglige kompetencer, selvom de gerne ville. Og selvom vi virkelig mangler folk, der har en uddannelse inden for pleje.”

Nye tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor viser, at mere end hver femte medarbejder i ældreplejen ikke har nogen relevant uddannelse inden for pleje og omsorg. Og tallet er stigende.

Selvom Pernille Bonne Nejsig kalder tiltaget midlertidigt, kan hun ikke svare på, hvornår Aisha Nour igen må tage arbejdsvagter. Og det vækker frustration:

“Jeg er vant til at have arbejde for at supplere min SU og få råd til andet end det allermest nødvendige,” siger Aisha Nour.

About frhoni

Fridas produktioner