Aarhusianske museer sætter fokus på kvinder og ligestilling i kunst

Festivalen Power of Women indtager Kvindemuseet og ARoS udstiller Women Without Men. Begge sætter fokus på manglen på ligestilling i kunstbranchen.

Af Sandra Kaarsgaard

Når man tager på museum og ser på kunst, finder man en skævvridning. I mange år er kvindelige kunstnere og deres værker ikke blevet taget seriøst. Det har skabt en uligevægt, der ikke repræsenterer den reelle kønsfordeling blandt danske kunstnere.

Og lige netop det er grundlaget for festivalen Power of Women festival, også kendt som POW, der finder sted i slutningen af oktober i København og, for første gang nogensinde, i Aarhus.

”Målet med festivalen er at illustrere, at den danske kunst- og kulturscene er alt for ensformig,” siger bestyrelsesformand for POW Aarhus, Cecilie Straagaard.

”POW eksisterer for at skabe et fokus på, at kvindelige kunstnere findes, og at de har en vigtig stemme.”

Cecilie Straagaard
“Vi er fra Aarhus, og vi synes det er vigtigt, at have fokus på vores egen grobund og scene og at hylde kvindelige, nonbinære og transkønnede kunstnere.”
Foto: Maria Amme

Kunst først, så køn

Lige nu finder man flere udstillinger med fokus på ligestilling og kvinders kunst på tværs af aarhusianske museer, men hvis man ser på tallene er det kun 22% af museernes indkøbte kunstværker siden 2004, der har været af kvindelige kunstnere.

Ifølge udstillingskoordinator på ARoS, Ellen Drude Langvold, tænker museet ikke altid over køn, når de udvælger værker og kunstnere til deres udstillinger:

”Det er kunsten, der skal tale først, så vi kigger ikke på folks køn eller seksualitet, når vi vælger eller fravælger kunstnere,” siger Ellen Drude Langvold. ”Vi har 5-7 særudstillinger på et år og minimum 2-3 særudstillinger er med kvindelige kunsterne eller duoer.”

Samfundsafspejling

Som det ser ud nu, har Aarhus Kommune ingen retningslinjer for udvælgelsen af udstillende kunstnere, men tiltag som POW-festival Aarhus har et mål. At vise en mangfoldig kunstscene med både nonbinære, kvindelige og transkønnede kunstnere og ligestilling til både museer og almindelige aarhusianere.

”Vi opnår det ved at vise frem til alle, der har interesse. Kvinder og mænd, unge og gamle,” siger Cecilie Straagaard. ”Det er derfor, vi har valgt at centrere det på Kvindemuseet, der er det eneste ligestillingsmuseum i Danmark.”

Og museer som ARoS ser dem:

”Vi er opmærksomme på, hvad der rører sig i samfundet, så vi afspejler det gennem vores udstillinger,” siger Ellen Drude Langvold. ”Vi er forpligtede til at være opmærksomme på denne skævvridning og dreje i en anden retning.”

Power of Women-fakta

  • Power of Women festival blev afholdt for første gang i København i 2017.
  • Festivalen kommer for første gang til Aarhus i 2020.
  • Festivalen er startet af Füsun Eriksen, der er senior konsulent for Dansk Kulturinstitut og tidligere festivalsdirektør for BUSTER Filmfestival.
  • POW har fokus på kønnets betydning og vigtigheden af øget ligestilling inden for kunst.