Aarhus Universitet har indført et afstandskrav på 1 meter på undervisningsholdene, og det sender endnu flere studerende hjem til online-undervisning. Det går ud over de studerende og i sidste ende fagligheden.
Af Sarah Birch Bekker
Aarhus Universitet indførte d. 1. oktober skærpede corona-restriktioner for de studerendes omgang på universitetet. Indtil da havde det været muligt for universitetet at undvige kravet om 1 meters afstand på undervisningsholdene via en dispensation, men den tid er ovre nu. Det betyder, at de hold, der indtil for en uge siden måtte mødes uden afstandskrav, nu skal rette ind og sørge for 1 meters afstand. Det har nu fået konsekvenser for de studerende, fordi Aarhus Universitet ikke har nok lokaler med mulighed for afstand.
Fagligheden er under pres online
Anne Kathrine Holm Nielsen studerer Tysk Erhvervssprog og Erhvervskommunikation på 1. semester af kandidaten, og hun mærker konsekvenserne af det nye afstandskrav. Hendes holdundervisning bliver online, fordi der ikke er plads i lokalerne til holdet mere.
Overgangen til online-undervisning er den nye hverdag for alle landets studerende, men selvom Anne Kathrine Holm Nielsen er begejstret for de online forelæsninger, er det en anden historie med holdundervisningen. De studerende får ikke den samme dialog, som ellers udgør en vigtig faktor i den fysiske undervisning.
”Det ideelle ville være, hvis vi kunne få lov til at møde op og have vores timer, så vi er klædt bedst muligt på til det, vi skal,” siger Anne Kathrine Holm Nielsen.
Det er netop fagligheden, der er på spil, når undervisningstimer bliver overflyttet til online. Næstformanden for Studenterrådet på Aarhus Universitet, Marie Dall, uddyber konsekvenserne.
”Undervisningslokalerne er ikke bygget til at alle studerende skal sidde med en meters afstand, så det får nogle konsekvenser og en betydning,” siger næstformanden.
”Selvfølgelig er vi glade for, at universitetet hjælper og tager det fælles ansvar og sætter nogle retningslinjer, som de studerende skal overholde, men vi er også bange for, at det får rigtig store konsekvenser for vores faglighed,” siger Marie Dall.
Aarhus Universitet er også nervøse for, hvad overgangen til online-undervisning betyder. Leder af studieadministrationen og uddannelseschef for det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Aarhus Universitet, Anna Bak Meigaard, fortæller, at det er nemt at omlægge forelæsninger til online med et godt læringsudbytte, men det er sværere med undervisningsfagene.
”Hvis man har undervisning, som kræver rigtig meget interaktion, aktivitet og dialog, er det klart der, udfordringerne ligger online. Det er ikke, fordi det ikke kan lade sig gøre, men nogle studerende siger, at læringsudbyttet er ikke ligeså højt ved den type,” siger Anna Bak Meigaard.
Det bakker den 25-årige studerende Anne Kathrine Holm Nielsen op om.
”Vi skal lære ting på tysk, og det er ikke nemt. Det fungerer bare bedst, når man er fysisk sammen,” siger hun.
Gennemskuelighed og planlægning
En af måderne, universitetet vil komme de nyopståede problemer til livs, er bedre planlægning og gennemskuelighed for de studerende.
”Jeg tror rigtig meget det handler om et højt informationsniveau og nogle bestræbelser på at gøre det gennemskueligt for, hvad der kommer til at ske. Så vi prøver at gøre det så godt vi nu kan for de studerende, inden for de rammer vi nu har. For det klart, at udsigten til at sidde hjemme i op til halvandet år ikke vil være til at holde ud,” siger Anna Bak Meigaard.
Uddannelses- og forskningsministeriet har ikke haft mulighed for at kommentere på sagen.