Efter flere års politisk vilje og en 12 måneder lang udviklingsfase har Aarhus Kommune for første gang en plan for, hvordan kommunen i fremtiden skal hjælpe kommunens ca. 1400 krigsveteraner.
Af Mads Arnbjerg
Det handlede ikke kun om museer og byfornyelse, da Aarhus Kommunes budget for de næste 4 år blev vedtaget. Som en del af budgettet vedtog kommunen, at der fremover skal bruges 1,15 millioner kroner årligt på at hjælpe kommunens krigsveteraner. Penge er øremærket til flere medarbejdere på området.
”Det kommer til at betyde alt at vi har 1,5 rådgivere sat af til at hjælpe veteranerne,” siger Peter Francisco Suarez Bjørndal, formand for Veteranhjem Midtjylland i Aarhus.
Den nye hjælp
Den nye hjælp til veteranerne består af to dele. Én medarbejder, der skal være udfarende og opsøge kommunens veteraner, og én, der skal hjælpe veteranerne fra jobkontoret. Særligt den udfarende del af hjælpen begejstrer Peter Bjørndal
Hjælpen fra kommunens side kommer til at frigøre en masse ressourcer hos Veteranhjemmet, som de vil bruge til at tage sig af flere veteraner og til at udvide viften af tilbud, de udbyder. Veteranhjemmet er en af få organisationer, der henvender sig specifikt mod veteraner i Aarhus Kommune. Så selvom de har de faciliteter, de skal bruge, har de ikke haft personalet til at gøre det, de gerne ville. Det kommer til at ændre sig med den nye hjælp fra kommunen.
Enighed hele vejen rundt
I byrådsperioden fra 2014 til 2018 var der ikke det politiske flertal, der skulle til, for at gennemføre en veteran strategi, men ved starten af den nuværende byrådsperiode, der begyndte i 2018, var stemningen helt anderledes.
”Jeg tog det op igen i den her byrådsperiode, og der var alle med, hele vejen rundt. Det var bare så dejligt,” siger Anette Poulsen, medlem af Aarhus byråd for Socialdemokratiet
Men selvom det har taget mange år at vedtage den nye strategi, og at Aarhus Kommune langt fra er den første kommune i landet til at hjælpe veteraner, så klager Peter Bjørndal ikke.
”Man har lavet et rigtig godt stykke forarbejde med rigtig mange ressourcepersoner inde over. Det er ikke bare lige noget, der bliver nedsat. Det er virkelig gennembearbejdet. Man kan jo altid ønske sig mere, men 1,5 medarbejder var drømmescenarie, og det var det vi fik,” siger han.