I anden bølge af corona-pandemien er psykiatrien i Region Midtjylland blevet udfordret ud over det sædvanlige. Presset har været så stort, at patientstuerne er sluppet op.
Af Laura Nymark Duholm
De seneste uger og måneder er der sket en stor stigning i antallet af indlæggelser på de psykiatriske afdelinger i Region Midtjylland. Psykiatrien på Skejby Sygehus modtager flere patienter, end de har kapacitet til, hvilket har medført, at man har placeret patienter i samtale- og aktivitetsrum, fordi der ikke har været patientstuer nok.
Forholdene har under ingen omstændighed været optimale for patienterne, siger overlæge for psykosepatienter ved Skejby Sygehus, Peter Møller Andersen.
”Det har været et dårligt indlæggelsesforløb for patienterne. De har ikke haft de faciliteter, de burde, og de har skulle ud på gangen for at finde et toilet, der lå langt væk. Når patienterne skulle i bad, måtte vi spørge andre indlagte, om de måtte låne deres badeværelse,” siger han.
Formand for Psykiatri- og socialudvalget ved Region Midtjylland, Jacob Isøe Klærke, kan bekræfte, at der generelt i Region Midtjylland er overbelægning på de psykiatriske afdelinger.
”Vi har her i starten af efteråret set en belægning på 100-125 procent, når man kigger på tværs af afdelingerne,” siger han.
Efterreaktioner øger pres
Grundene til at presset er steget på de psykiatriske afdelinger skal primært findes i efterreaktioner på corona-pandemien. Selvom reaktionen er kommet sent, er det tydeligt, at patienterne har lidt under, at den hjælp, de modtager, er blevet omlagt til telefon- eller videokontakt grundet regeringens restriktioner.
Ifølge Jacob Isøe Klærke ser man, at mange har ventet med at lade sig indlægge og først nu søger hjælp.
”Nogle har været bange for at komme ind på hospitalet grundet en frygt for, om der var en øget risiko for at blive smittet. Nogle har måske tænkt, at de gerne ville aflaste sundhedsvæsenet,” siger han.
Udover at overbelægningen har haft negative konsekvenser for patienterne, har plejepersonalet også været ekstra udfordret. Udover at de har skulle tage sig af flere patienter, end de er normeret til, har de også i højere grad måtte benytte tvang overfor deres patienter.
”Vi arbejder meget på at nedbringe tvang. Men jo tættere patienterne går på hinanden jo større er sandsynligheden for, at der opstår konflikter, og at vi derfor udøver tvang,” siger Peter Møller Andersen.
Hellere overbelægning end afvisning
Nogle af de midlertidige løsninger, man kigger på i regionen, er yderligere støtte og samarbejde med kommunen. I dette samarbejde vil patienter for eksempel kunne få pladser på bosteder hurtigere, end det nu er tilfældet. Derudover har man set på, om man kan overflytte patienter til andre afdelinger på hospitalet. Én løsning vil dog ikke komme på tale, og det er ideen om at afvise patienter ved døren.
”Vi har en fælles forståelse blandt både politikere, ledelse og personale på afdelingen for, at vi hellere vil have overbelægning, end at man ikke kan indlægge de patienter, der har behov. Det er på ingen måde optimalt, men vi vurderer det som værende det bedste valg mellem to onder,” siger Jacob Isøe Klærke.
Her erklærer Peter Møller Andersen sig enig.
”Det var den bedste løsning af dem, man havde, når alternativet var at sende patienter til andre afdelinger, hvor de er langt væk fra deres familier,” siger han.