Tivoli Friheden har planer om at udvide parken med to nye scener. Gruppen Borger for Bynatur er imod og har startet en underskriftsindsamling.
Af Sarah Birch Bekker
Skrig af lige dele frygt og fryd fylder ofte skoven omkring Tivoli Friheden. En borgergruppe vil sætte en stopper for, at koncertsang bliver en del af den lydkulisse. Borgergruppen Borger for Bynatur har startet en underskriftsindsamling imod Tivoli Frihedens planer om udvidelse og nedfældning af træer i Havreballe-skoven. Tivoli Friheden har planer om at udvide parken med to nye scener. Det vil gruppen bremse. Gruppen består af borgere fra området, der ønsker at bevare og skabe opmærksomhed om naturen, samt skabe en dialog med politikerne.
Svært at blive hørt
Marie Nørgaard Laursen og Liselotte Petersen er initiativtagere bag gruppen Borgere for Bynatur, der arbejder for bedre dialog mellem borgere og politikere angående naturen nær Aarhus centrum. De arbejder i høj grad for bevaring af Havreballe-skoven og de omkringliggende områder, og de mener ikke, at borgerne i tilstrækkelig grad er blevet hørt i planerne om udbygningen af Tivoli Friheden.
”Vi vil sikre, at borgere bliver hørt i de sager, der handler om de områder vi alle har ret til at færdes i, nyde og være en del af,” siger Marie Nørgaard Laursen.
Det gør de nu gennem underskriftsindsamlingen, der har til formål at råbe politikerne op, og fortælle om stemningen blandt borgerne, der bruger området.
”Underskriftsindsamlinger er et bud på, hvordan man kan få markeret, at der faktisk er en del mennesker, der er enige i det her,” siger Liselotte Petersen.
Borger for Bynatur håber, at underskriftsindsamlingen kan sætte en stopper for eller bare bremse udviklingen lidt. Tivoli Friheden optager lige nu 83.600 m² af skoven, og nu vil de have mere.
Koncertsale i bytte for træer
Tivoli Friheden ønsker at udvide sin park med blandt andet en udendørsscene og en indendørskoncertsal, og denne udbygning skal ske i Havreballeskoven, der i den proces vil miste træer. Administrerende direktør for Tivoli Friheden Henrik Olesen fortæller, at det ikke er parkens intention at fælde træer, da de ved, hvor stor betydning naturen har for parken.
”Vi har ikke lyst til at fælde træer, og vi tilbyder at plante flere træer for hvert træ vi fælder” fortæller direktøren.
Hvis lokalplanen bliver vedtaget vil parken også etablere bedre faciliteter for cykelparkering, samt bedre indgang via Havreballe-skoven. Skoven er derved stadig en ønsket del af parken, og Henrik Olesen forklarer, hvorfor det er vigtigt for parken at bevare det grønne;
”Træerne i parken er en del af det specielle, og gæsterne kommer for de smukke omgivelser, samt de 100 år gamle træer,” siger Henrik Olesen.
Planen om udbygning af Tivoli Friheden involverer fældning af mindst 70 fuldkronede træer i skoven, og det er Borger for Bynatur bange for er starten på mere inddragelse af skovområdet.
”Den måde Tivoli Friheden måske får lov til at fælde 70 træer og lave koncertsal, giver os et forvarsel om, at det også kommer til at ske i resten af det område,” siger Marie Nørgaard Laursen.
Men som det ser ud lige nu, er udbygningen, og inddragelsen af skoven, altså ikke vedtaget. Lokalplanforslaget er ikke godkendt endnu, da den er en del af et større projekt kaldet Kongelunden, og det skal også i gang. Administrerende direktør for Tivoli Friheden, Henrik Olesen, håber at de kan komme i gang snart, men planen er altså ikke endeligt vedtaget endnu. Derfor mener han også, at borgerne bag underskriftsindsamlingen tager sorgerne på forskud. Det er Borger for Bynatur ikke enige i.
”Vi kæmper for at blive involveret og inddraget, før stregerne er slået. Vi har indtryk af, at man i god tid er i gang med at lave planer og at skinnerne er lagt og toget er kørt, og først sent hører borgerne,” siger Marie Nørgaard Laursen.
Gruppen fortsætter arbejdet for skovens bevaring, og for borgerne kan blande sig i debatten.
”Jo flere, der pipper og bliver hørt, jo bedre kan politikerne forstå stemningen,” siger Liselotte Petersen.