Nyt initiativ skal sikre 100 procent grøn energi på NorthSide

Aarhus byråd vedtager nu et nyt projekt, der skal sikre eventområdet Eskelunden mulighed for at levere udelukkende vedvarende energi til festivalen NorthSide i 2021. Et projekt, der gør Eskelunden til en af de førende eventpladser i Europa, når det kommer til bæredygtighed.

Af Tobias Bruun Rasmussen

Den aarhusianske musikfestival NorthSide skal fra 2021 køre på 100 procent grøn energi. Det bliver slået fast onsdag aften, når Aarhus byråd vedtager en plan, der skal frigive 2,1 mio. kroner til færdigetableringen af en grøn elforsyning i Eskelunden. Projektet gør Eskelunden til den første større eventplads i Danmark og en af de første i Europa, der baserer sig på 100 procent grøn energi. 

Det nye initiativ er et vigtigt skridt for NorthSide, der har som altoverskyggende mål at være blandt de førende festivaler i verden indenfor bæredygtighed. Det vil give dem helt nye muligheder for at være med i kampen om netop denne førende titel. Det fremgår af NorthSides bidrag til udviklingen af initiativet.

Aarhus vil være klimaneutral i 2030

Hvis det store klimamål for 2030 skal indfris, så handler det ifølge formanden for Teknisk Udvalg i Aarhus Kommune, Peter Hegner Bonfils (EL), om at brede de grønne tanker ud i alle afkroge af samfundet. Her er den grønne festival et helt oplagt emne at tage fat på. 

”Der skal jo også være fester og festivaler efter vores grønne omstilling, så selvfølgelig er det et oplagt emne at prioritere, ” siger Peter Hegner Bonfils.

Det nye eventområde blev påbegyndt i november 2019. Foto: Tobias Bruun Rasmussen.

Den nye strømforsyning vil være ejet af Aarhus Kommune. Det betyder, at kommunen vil stille krav til alle kommende events i Eskelunden om, at de skal køre udelukkede på denne grønne strøm, der tilbydes. Et endeligt farvel til de forurenende dieselgeneratorer, der i mange år har stået for elektriciteten. Man regner med, at alene NorthSide vil spare miljøet for udledningen af mere end 88 tons CO2, hvilket svarer til mere end 33.000 liter diesel. 

Pengene til projektet kommer fra Klimafonden, der leverer økonomiske midler til bæredygtige projekter i kampen for et klimaneutralt Aarhus i 2030. 

Oversigt over det kommende Eskelunden. Foto: Tobias Bruun Rasmussen