Ny folkeskov ved Spørring

Borgerne i Spørring nord for Aarhus kan se frem til et nyt stort skovprojekt og naturområde. Med penge fra TV2’s indsamlingsshow, Danmark Planter Træer, igangsætter Aarhus Kommune og organisationen Growing Trees hen over den kommende vinter ny skov vest fra Spørring. En skov der kommer til at tilbyde borgerne helt nye muligheder i naturen.

af Tobias Bruun Rasmussen

Det er ingen stor overraskelse, at der på selv en vindblæst mandag i oktober er mødt adskillige hundeluftere op ved Hundeskoven vest fra Spørring. Den gamle grusgrav er på lutter borgerinitiativer blevet forvandlet til et rent hundemekka, der samler hundeejere fra de omkringliggende byer. Et samlingspunkt, der snart bliver en del af et større naturområde, hvor både naturen og borgerne får helt nye muligheder for at udfolde sig.

Aarhus kommune vil i samarbejde med organisationen, Growing Trees, etablere en ny folkeskov, der skal være en integreret del af den nuværende natur. Det understreger biolog og projektleder fra Aarhus Kommune Peter Søgaard.

”Vi vil lave et rekreativt skovområde, hvor naturen skal bestemme. Skoven kommer til at bestå af hjemmehørende arter, der bakker op om naturværdier. Samtidig skal der være en sti igennem hele området, der giver folk mulighed for at komme ud i naturen, ” fortæller han.

Den nye skov kommer til at ligge nordvest fra Spørring i området mellem den gamle grusgrav og Spørring Å. Her skal plantes træer på cirka 7,5 hektar jord, svarende til cirka 10 fodboldbaner. Området vil derudover byde på lysåbne arealer, hvor køer skal græsse og naturen få frit spil.

Det orange felt markerer området for den kommende folkeskov. Foto: Tobias Bruun Rasmussen

Samspil mellem kommunen og Spørring

Selvom den planlagte markvandring, der skulle danne rammerne om ideudveksling mellem Aarhus kommune og borgerne d. 28. september, blev aflyst på grund af de nuværende corona restriktioner, så har kommunen langt fra opgivet at give de lokale indbyggere mulighed for at komme med input til etableringen af deres nye folkeskov. Noget der begejstrer sekretæren i den lokale borgerforening Palle Holm, der glæder sig til at se den nye skov blive sat i jorden.

”Det er et fantastisk initiativ. Og så er det vigtigt, at der kommer fokus på det rekreative fremfor det gavnlige. Jeg ser helst, at vi får en blandingsskov af løvtræer som f.eks. birk og ask, ” fortæller Palle Holm, der deler kommunens syn på vigtigheden af en skov, der bliver integreret i den nuværende natur.

Palle Holm fortæller begejstret om de nye muligheder for et mangfoldigt dyreliv. Foto: Tobias Bruun Rasmussen

For Peter Søgaard handler projektet både om at skabe ny natur og bedre rammer for biodiversiteten i området omkring Aarhus samt at give borgerne i Spørring mulighed for at komme mere ud i naturen. For at give den sidste del af planen de bedste muligheder i fremtiden, så håber Palle Holm på, at der også kan blive penge til en bro eller tunnel på tværs af Randersvej, der kan binde den nye skov bedre sammen med resten af Spørring.

Det er her træerne bliver plantet henover vinteren 2020/2021. Foto: Tobias Bruun Rasmussen

Borgerne ser frem til den nye skov

Den store begejstring for den nuværende Hundeskov i området danner grobund for troen på, at den kommende skov vil få stor betydning for de lokale. Flere af hundelufterne på denne mandag udtrykker stor begejstring ved tankerne om de nye muligheder i naturen. For Jørgen Hansen, der dagligt besøger Hundeskoven, vil det betyde udvidede muligheder, når han skal motionere sin canadiske hund, Apollo. Han smiler stort, da han begejstret fortæller om de kommende planer, som han simpelt og kort beskriver som ”Fantastiske”.

Jørgen Hansen er sikker på, at Apollo kommer til at dele hans begejstring for de kommende nye omgivelser.

”Jeg er sikker på, at Apollo vil synes om at gå tur i den nye skov. Så længe stien rundt i skoven bare er så lang som muligt, ” fortæller han med et glimt i øjet.

Jørgen Hansen og Apollo ser frem til den kommende skov. Foto: Tobias Bruun Rasmussen

Den kommende folkeskov ved Spørring er en del et større skovetableringsprojekt i Aarhus Kommune, der skal skabe bedre natur og sikre grundvandet i fremtiden.